programjaink

Adventi csoport

Intézményünk kezdetektől nagy hangsúlyt fektet az ünnepi készülődés fontosságára. Ezért hoztuk létre a "Készüljünk együtt! Alkossunk együtt" elnevezésű kreatív csoportunkat. A csoport az adventi időszakban, 4 alkalommal kerül megrendezésre, melyre bárki csatlakozhat. A tematikus alkalmakon több lehetőségből is választhatnak a résztvevők, milyen saját készítésű ajándékkal lepik meg szeretteiket. A hangulatot ünnepi zene és az édességek teszik még teljesebbé. A programon való részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztráció szükséges az anyagokkal való kalkuláció végett.

Kifelé! Ki felé?

"Kifelé! Ki felé?" elnevezésű csoportfoglalkozásunk a Fejér Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Székesfehérvári objektumában kerül megtartásra. A csoport elnevezésének első fele utal arra, hogy a résztvevők előzetes letartóztatásukat töltik az Intézetben, s reménykednek a minél hamarabbi szabadulásukban; míg a második fele arra keresi a választ, szerhasználati problémájukkal ki felé fordulhatnak. Tematikus foglalkozás keretében járjuk körbe a szerhasználat ás függőség témakörét, valamint különböző módszerekkel és technikákkal elősegítjük a re szocializációt, a szabadulást követően.

Kreatív- Művészeti csoport

Alkalmi jelleggel hirdetjük és tartjuk meg a művészetterápia módszereire épülő csoportunkat. A  családi, társas kapcsolati  és az évkörhöz, évszakokhoz kapcsolódó önismereti témákat a zene és vers ihlette rajzok, festmények készítése közben dolgozzuk fel, majd élményeinket megosztjuk egymással. Az alkotói folyamat olyan belső lelki tartalmakra mutat rá, amely a képek elkészültével válik nyilvánvalóvá és tudatossá. Ezáltal mélyebb önismereti munkát tesz lehetővé, mint csupán a témák megbeszélése.

A részvételhez nem szükséges rajztudás vagy előképzettség, csak alkotói kedv és nyitottság. Előzetes jelentkezés alapján fogadjuk a résztvevőket a korlátozott létszám miatt, az alkotáshoz szükséges eszközöket pedig ingyenesen biztosítjuk számukra.

Biblia Csoport

Páros hetek keddjein, megfelelő számú érdeklődő esetén a Biblia segítségével keresünk választ életünk kérdéseire 14.30-tól 16.00-ig. Bibliai részletet olvasunk fel és saját életünkhöz hozzuk közelebb a hallottakat a megbeszélés során. A Biblia csoporton való részvétel nem kíván semmilyen vallási elkötelezettséget, bárkit szívesen látunk, aki szívesen gondolkodik együtt velünk a Bibliáról. Az alkalom hozzásegítheti a hívőket lelki életük mélyebb megéléséhez, a keresőket pedig a hit melletti elköteleződéshez és nem utolsó sorban elfogadó közösséget is nyújt a résztvevők számára.

Kiút kereső kör

A Kiút Kereső Kör minden érdeklődő számára nyitott csoportunk, melyet keddenként tartunk 14.30-tól 16.00-ig. A résztvevőkkel különböző lelki és önismereti témákat dolgozunk fel, így például boldogság, egyedüllét, kapcsolati konfliktusok, különböző érzelmek, társas kapcsolatok, függőségek, stressz, akaraterő, stb. Az alkalmakon a témákból rövid gondolatébresztő hangzik el a csoportot vezető szakember részéről, majd a résztvevők megbeszélik a hallottakat meleg, családias légkörben. A tagok személyes példáikkal, hozzászólásaikkal őszinteséget, figyelmet ajándékoznak egymásnak.

Párkapcsolati szerviz

Intézményünk 1997 óta foglalkozik szenvedélybetegekkel és hozzátartozóival. Az utóbbi évek statisztikái, eredményei miatt egyre jobban bevonódtunk a családi életre nevelés témakörébe, illetve a családi élet fontosságába.

Minden a családban kezdődik. A szerhasználat is, a gyógyulás is, a megelőzés is.

Sokan nem értik, hogy a szerhasználat hogyan köthető össze egy nem jól működő párkapcsolattal, pedig egy hosszú távon nem jól funkcionáló kapcsolat szenvedélybetegséghez vezethet, egyéb más lelki megbetegedésekről nem is beszélve. Ennek megelőzésé érdekében arra kell fókuszálni, hogyan lehet egy jól működő kapcsolatot kialakítani, fenntartani, avagy már meglévő problémák esetén javítani rajta.

Kiket várunk a csoportra? Egyedülállókat és párkapcsolatban élőket egyaránt, korra, nemre való tekintet nélkül.

Dohányzásról

leszoktató

csoportfoglalkozás

Csoportunkra várjuk szeretettel mindazokat, akik szeretnének felhagyni szenvedélyükkel, és erre akár már kísérletet is tettek, de eredménytelenül.

A csoport célja:

  • segít felkészülni a leszokásra
  • segítséget nyújt a dohányzási szokások megismerésében és tudatosításában
  • segít a társas támogatás kialakításában
  • lehetőséget biztosít leszokást segítő technikák elsajátítására
  • a leszokást követően segítséget nyújt a visszaesés megelőzésében

Húsvéti készülődés

Húsvét közeledtével szintén elindítjuk kreatív csoportunkat. A foglalkozássorozat során lehetősége van a résztvevőknek saját készítésű ajándékok alkotásra. A programon való részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztráció szükséges az anyagokkal való kalkuláció végett.

Szertelenül

Szertelenül csoportunkba várunk minden olyan fiatalt, aki szerhasználó szülő gyermekeként nőtt fel. A csoporton résztvevő szerhasználó szülők gyermekeként felnövő fiatalok számára hosszú távú segítséget jelenthet, hogy megismerkedhetnek hasonló sorsú fiatalokkal, melynek hatására szégyenérzetük csökkenhet, hiszen nem érzik magukat egyedül problémájukkal. Az ismeretátadás során megismerik a saját családjukból hozott mintákat, amelyek továbbadásának megakadályozása érdekében a kielégítő párkapcsolat alapjaival ismerkedhetnek meg a fiatalok. A problémamegoldó, stresszkezelő stratégiák megismerésével a gyakorlatban hosszú távon alkalmazható tudáshoz jutnak a résztvevők. A függőségek fajtáinak, kialakulásának ismerete maradandó tudásként segíthet abban, hogy a fiatal ne a szerek használatát válassza stresszkezelési módszernek, hanem a tanult stresszkezelési stratégiákból próbáljon választani.

Veszteség feldolgozó csoport

Veszteség feldolgozó csoportot olyan személyeknek indítunk, akik régebben vagy akár a közelmúltban veszteséget életek át, és a veszteség feldolgozását önállóan nem tudják megvalósítani. Az önsegítő csoportok támogató hatása az egyik legerősebb gyógyító erő. Sokan azt gondolják, csak felerősödik a szomorúság, de éppen ellenkezőleg, a sorstársak között enyhül a fájdalom, oldódik a feszültség.
A csoportban kialakuló bizalom, együttérzés, megértés légkörében nyíltan lehet beszélni az érzelmekről, az új élethelyzet nehézségeiről, és mintákat lehet kapni arra nézve, hogyan lehet megküzdeni a gyász fájdalmával.

A csoport magában foglalja mind a gyász, mind az egyéb veszteségen átesett személyek befogadását (munkahely, válás, végtagelvesztés, stb.) A csoport létszáma maximum 6 fő.  Amennyiben az érdeklődés megkívánja, több csoportot indítunk egymással párhuzamosan, azonban az optimális eredmény elérése érdekében elengedhetetlen a kis létszámú csoport működtetése. Csoportfoglalkozásra minden második héten kerül sor.

Telefon: 22/ 506 606

Fax: 22/ 506 608

E-mail: szfvar.rev@gmail.com

Facebook: http://www.facebook.com/revfehervar

Farnas István Géza intézményvezető: 30/ 742 8137

Nappali intézmény: 8000 Székesfehérvár, Móri út 18-20. 30/ 256 3422

Közösségi ellátás: 8000 Székesfehérvár, Gyümölcs u. 14. 30/ 443 8289

Ügyfélfogadás: Hétfő - csütörtök: 8:00 - 16:30, péntek: 8:00 - 14:00